Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) je kronična nevrobiološka motnja, ki vpliva na reguliranje ravni aktivnosti (hiperaktivnost), inhibicijo vedenja (impulzivnost) in lotevanje nalog (nepozornost). Po ocenah strokovnjakov jo ima približno 8 do 10 % šoloobveznih otrok, kar trikrat pogosteje pa se pojavlja pri dečkih kot pri deklicah. Otroci z motnjo ADHD se odzovejo brez razmisleka, imajo težave s sledenjem navodilom, težko sedijo pri miru, težko usmerjajo pozornost in se s težavo osredotočajo na podrobnosti. 

 Simptomi ADHD se razvijajo v otroštvu, vendar lahko vztrajajo v adolescenci in odraslosti. Brez ustrezne identifikacije in zdravljenja lahko ADHD povzroči hude posledice, vključno z odpovedjo šole / dela, problematičnimi in napetimi razmerji, zmanjša samozavest in lahko povzroči večje tveganje za depresijo , tesnobo in zlorabo substanc.

  • Ali ste vedeli, da obstaja več tipov ADD?
  • Želite s pomočjo funkcionalnega slikanja možganov bolje razumeti ADD in ADHD, tako pri otrocih kot pri odraslih?
  • Ali vas zanima, kakšne so razlike med posameznimi tipi ADD in s katerimi deli v možganih so povezani?
  • Želite spoznati povezavo med različnimi tipi ADD in simptomi, kot so depresija, agresivnost, anksioznost, sanjanje pri belem dnevu, težave z motivacijo idr.?
  • Kakšne so nevarnosti zdravil za ADD in kaj lahko razen tega še naredimo za urejanje stanja?
  • Kaj so pametne droge in zakaj jih ljudje (študenti, učenci, poslovneži, tudi zdravniki idr.) zmeraj bolj pogosto zlorabljajo?

Kaj vse je dobro upoštevati pri preventivi in zdravljenju/urejanju teh stanj oz. kaj lahko naredimo?

ODGOVORE na vse to boste našli v  videoprogramu  »Razumeti ADD / ADHD«.