PREHRANA V VRTCU KOLEZIJA

V našem vrtcu skrbimo za čimbolj zdravo in pestro prehrano, kar je v sodobnem svetu dokaj težka naloga, predvsem zaradi privzgojenih slabih prehranskih navad, katere nam dostikrat vsiljuje prehrambena industrija s svojim agresivnim oglaševanjem. In ravno otroci so tisti, na katere ima to velik vpliv, zato je naš osnovni cilj privzgojiti otroku zdrav način prehranjevanja.

Pri sestavljanju naših jedilnikov pazimo, da so sestavine čimbolj naravne in brez prehranskih dodatkov. Pazimo na pravilno zastopanost ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter na primerno energijsko vrednost obrokov. Otrokom je na voljo čaj skozi cel dan, spodbujamo pitje naravne vode, sadni sokovi pa so naravni, brez barvil in konzervansov. Posebno pozornost posvečamo sadju in zelenjavi, ki sta vsak dan na jedilniku v zadostnih količinah.

Naše kuharice pripravljajo izvrstne namaze (mesne, zelenjavne, ribje), ki so sestavljeni iz povsem naravnih sestavin in ob katerih bi si obliznili prste tudi največji gurmani. Pravi biser so naše tradicionalne slovenske sladice, ki jih enkrat tedensko pečemo v naših kuhinjah. Tudi enolončnice so pristne, v katerih se dostikrat čuti plemeniti pridih priljubljene kmečke kuhinje. Naša prehrana pa vsebuje tudi vpliv moderne mediteranske kuhinje, saj uporabljamo olivno olje, ribe pa so na jedilniku enkrat tedensko.

En dan v tednu imamo brezmesni obrok, ob praznikih pa upoštevamo našo slovensko zgodovinsko tradicijo. Pri sadju in zelenjavi podpiramo lokalne pridelovalce, na jedilnikih je vedno več ekološko pridelanih živil, v skladu s finančnimi zmožnostmi. V posebno zadovoljstvo nam je tudi to, da z našimi kosili oskrbujemo lokalno prebivalstvo.

Še naprej se bomo trudili, da bo otrokom na voljo zdrava in pestra prehrana, saj so naši otroci naše največje bogastvo, ki ga je potrebno negovati.

Še naprej se bomo trudili, da bo otrokom na voljo zdrava in pestra prehrana, saj so naši otroci naše največje bogastvo, ki ga je potrebno negovati.

Po novi zakonodaji (3. čen Uredbe o izvajanju uredbe EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Uradni list RS, 6/2014) je za obrate javne prehrane s 13. 12. 2014 obvezno označevanje alergenov v živilih in jedeh. Informacije o vsebnosti alergenov v posameznih jedeh in živilih se nahajajo ob jedilnikih v vseh enotah vrtca.

ZDRAVJE OTROK

Nalezljive bolezni:

Več o posameznih nalezljivih boleznih, ki se pojavljajo tudi v vrtcu najdete na spletnem naslovu Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

nalezljive bolezni

Več podatkov o naglavnih ušeh najdete na spletni strani http://www.nijz.si/sl   oz. na spodnji povezavi:

naglavne uši

O cepljenju otrok si lahko preberete tukaj:

Zloženka Cepljenje MOL

Accessibility